DE foodblog van Nederland

Tonijn à la basquaise

« À la basquaise » betekend dat het hoofdingrediënt (in dit geval tonijn) bereid is met onder andere paprika, tomaat en knoflook. Deze recepten komen uit de « Pays Basque » in het zuid-westen van Frankrijk, aan de grens van Spanje. Het is dan ook in deze regio dat je veel Spaanse invloed in de keuken vindt. Naast tonijn zul je ook vaak kip à la basquaise op de menu kaart zien staan in deze regio.

Gerechten uit de Pays-Basque zoals deze tonijn à la basquaise passen goed bij het warme klimaat. Zo is tonijn, maar ook kip, licht verteerbaar en zijn groenten zoals paprika, tomaat en aubergine echte zomer groenten.

Bij tonijn kun je zowel witte als rode wijn nemen. Probeer eens een rode Sancerre of een witte Graves (Bordeaux).

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 2 rode paprika’s
  • 1 aubergine
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten
  • 2 el bloem
  • Een groot stuk tonijn (ong. 720 à 750g) of 4 filets (ong. 180g per stuk)
  • 2 el olijf olie
  • Thym (1 takje)
  • Een blaadje laurier
  • Een mespuntje cayennepeper
  • Een mespuntje zout
Tonijn à la basquaise

Tonijn à la basquaise

 

Bereiding:

1 – Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaadjes en snijd ze in reepjes. Snijd de aubergine (zonder deze te schillen) in blokjes. Pel en hak de uien en de knoflook fijn.

2 – Om zonder al te veel moeite het vel van de tomaten te halen leg je deze 20 seconden in kokend water na een kruis te hebben gesneden (niet te diep, alleen in het vel) in de onderkant van elke tomaat; hierna leg je ze gelijk in een bak ijswater en kun je het vel er zo af halen. Hierna snijd je de tomaten in stukjes.

3 – Bedek de tonijn met bloem. Verwarm de olijf olie in een stoofpan en laat beide kanten van de tonijn er in kleuren voor 5 minuten (2,5 minuut aan elke zijde). Haal de tonijn uit de stoofpan.

4 – Laat nu de paprika voor zo’n 3 minuten in de stoofpan garen (in dezelfde olie), let op dat de reepjes niet aanbakken. Voeg nu de aubergine blokjes, de uien en de knoflook toe, roer alles goed door elkaar. Hierna voeg je de tomaten, thym, laurier blad, zout en cayennepeper toe. Laat dit alles garen tot het kookt.

5 – Wanneer de groenten en kruiden koken leg je de tonijn weer in de stoofpan. Leg de deksel erop en zet het vuur lager. Laat het alles nu zo’n 45 minuten sudderen. Indien je losse tonijn filets gebruikt zullen deze eerder gaar zijn, kijk dus regelmatig.

Neem 4 borden en verdeel de groenten en kruiden, hierna leg je hier een stuk tonijn op. Dit is erg lekker met gestoomde of gebakken aardappels.

Als voorgerecht kun je deze lekkere zomerse salade of deze gezonde amuse-bouche proberen.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief