Avocado en tomaten amuse-bouche
Dit is een heerlijk fris hapje om de avond mee te beginnen op basis van avocado en tomaat. Deze amuse-bouche is vooral lekker op een warme zomerse dag of tijdens een barbecue. Het recept is vegetarisch maar je kunt eventueel dingen toevoegen als variatie. Dit recept is makkelijk in grote hoeveelheden te maken en daardoor ook erg geschikt voor een feestje.
Je zult aan de ingrediënten al zien dat deze amuse-bouches aardig gezond zijn. Ten eerste zijn tomaten rijk aan vitamine C, zo’n 24 mg per 100 gram, daarnaast zit er bijna 300 mg kalium, 14 mg calcium, 26 mg fosfor en 10 mg magnesium in 100 gram. Ook zijn tomaten calorie arm met maar 19 kcal per 100 gram, deze ben je kwijt met maar twee minuten wandelen.
In avocado’s zitten meer kcal, 188 per 100 gram, maar die energie zul je nodig hebben op een warme zomerdag. Met zo’n 6,4 gram vezels, 18 gram vetten (waarvan 3,8 gram verzadigt), 3 mg vitamine C, 450 mg kalium, 30 mg magnesium en 30 mg fosfor per 100 gram zitten avocado’s vol met gezondheid!
Nu zul je denken, die cijfertjes zijn allemaal leuk, maar wat betekent dit nu? Ten eerste is kalium een mineraal dat een te hoge bloeddruk tegengaat, erg belangrijk dus voor veel mensen. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je rustig kunt slapen en minder gestrest of angstig bent maar helpt ook de bloeddruk te reguleren.
Zoveel vet? Ja 18 gram vet in 100 gram avocado lijkt veel, maar dit zijn juist gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft! Er is dus geen reden om deze vetten te vermijden en daardoor een heerlijke avocado mis te lopen.
Wat heb je nodig voor 12 porties?
- 2 goed gerijpte avocado’s
- 1 ui
- Het sap van 1 groene citroen
- Het sap van een halve gele citroen
- 1 theelepel cayennepeper
- Een paar blaadjes koriander
- Een paar blaadjes verse munt
- 200g tomaten
- 1 theelepel paprika poeder
- 4 eetlepels olijf olie
- 120g gedroogde tomaten
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Nu kun je met een lepel het vruchtvlees van de schil halen. Snijd de ui in meerdere stukken.
- Doe het vruchtvlees van de avocado, de stukken ui, het citroensap en de cayennepeper in een mixer tot het een gladde massa is. Voeg zout naar smaak toe en bewaar dit afgedekt in de koelkast.
- Leg een aantal blaadjes munt opzij. Snijd de rest van de munt en de koriander fijn. Snijd nu de tomaten in kleine blokjes en meng deze met het paprika poeder, de olijf olie, de munt en de koriander. Voeg zout en peper naar smaak toe. Nu nog de gedroogde tomaten in stukjes snijden (deze moet je even apart houden) en je bent bijna klaar!
- Neem 12 kleine glaasjes en begin door overal een laagje van het tomaten mengsel in te doen. Hierna voeg je een laagje avocado mengsel toe. Eindig met een paar stukjes gedroogde tomaat en wat blaadjes verse munt; je amuse-bouches zijn klaar!
Variaties:
Wanneer je niet vegetarisch eet kun je ook wat stukjes rauwe ham boven op het avocado mengsel leggen of wat Hollandse garnalen.
Bekijk ook eens het recept voor de oud Hollandse pindasaus; een erg makkelijk recept dat goed bij een barbecue avond past, maar net als deze amuse-bouches ook in grote hoeveelheid kan worden gemaakt voor een feestje.
Eet smakelijk!
Geef een antwoord