Tom Kha Kai

Inhoudsopgave

Auteur: www.heerlijkdineren.nl

Oosterse gerechten met vlees worden vaak met kip gegeten. Deze romige kip-kokossoep is één van de bekendste en graag gegeten soepen in Azië. Aziatische gerechten staan bekend om hun combinatie van verschillende smaken. Ook deze klassieke Tom Kha Kai is een explosie van zuur, zout, zoet en pittig. Een echte aanrader wanneer je in een Aziatisch restaurant bent.
En nog even een wist-je-dat-je: Het pittige aspect in het Aziatische eten heeft ook een doel qua bevordering van de gezondheid, namelijk dat het lichaam wordt opgewarmd waardoor de darmen harder gaan werken, zo wordt het lichaam ontgift. Er wordt meer energie uit het voedsel gehaald en meer opgeslagen energie aangewend.

Bereidingstijd: 10 – 20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
150 gram kipfilet
400 ml kippenbouillon
200 ml kokosmelk of kokoscrème
100 gram champignons
4 cm verse laoswortel
3 citroenbladeren
1 stengel citroengras
1 el citroensap
1 kleine chilipeper
2 el vissaus
2 takjes koriander
Chilisaus

Tom Kha Kai

Zo maak je het klaar
Snijd de kipfilet in kleine, dunne reepjes en de champignons in plakjes. Hak vervolgens de laos, citroengras, chilipeper en koriander fijn. Schenk de kippenbouillon in een grote (soep-) pan en voeg de kipfilet toe.

Bind de laos, de citroengras en de citroenbladeren in een buideltje van katoen en voeg dit bij de kippenbouillon. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur wat lager en laat de bouillon 30 minuten zachtjes doorkoken.

Voeg na deze 30 minuten de plakjes champignons en de kokosmelk of kokoscrème toe. Breng, al roerend, weer aan de kook. Doe er de fijngesneden chilipepers en koriander bij en laat de soep enkele minuutjes koken totdat de champignons gaar zijn. Draai dan het vuur uit en haal het buideltje uit de soep. Meng hierna een beetje vissaus en citroensap door de soep. Eventueel kun je er nog wat zout, zwarte peper en chilisaus naar smaak bij doen. Eet smakelijk!

Tip: Deze soep wordt vaak gegeten met rijst of maïskoekjes.

 

Geniet en eet smakelijk van deze Tom Kha Kai

Hou je rijst over? Maak eens rijstepap met gewone rijst

Populaire blogs

Mijn winkel tips

Bij online kookwinkel Kitchen&More vind je alles voor het bereiden en presenteren van je gerechten en het creëren van gezelligheid. Bestel je voor 20:00, dan kan je morgen al genieten. Meer dan 3000 tevreden klanten geven Kitchen&More gemiddeld een 9,2.

Nieuwe blogs

47 reacties

  1. Je kan ook kippendijfilet erin doen dat is malser . Ik zelf begin altijd eerst met de kokosmelk daarna alles erin . Dan is hij lekkerder en romiger

    1. Ik vind dit de lekkerste soep die ik ooit heb gegeten! Hemels!
      De koriander, paksoi en taugé voeg ik in mijn soepkom toe

      1. Oh ja, en ik doe rijstmie of gewone mie in een kom en gooi daar de soep met paksoi, taugé en verse koriander overheen.
        De kippenbouillon in het recept maak ik apart met flink wat soepgroente die ik er na het urenlang trekken uithaal.
        Alleen de bouillon gebruik ik dan voor bovenstaand recept.

  2. Bereidingstijd 10 tot 20 minuten en dan moet je de kip een half uur laten koken. Komt niet met elkaar overeen. En voor 4 personen is het wel erg weinig. Ik heb er extra water bij toegevoegd.

  3. Was erg lekker en makkelijk te maken. Ik had niet alle ingrediënten vers maar met gedroogde kruiden was de smaak er niet minder om.

  4. volgens een van de lezers wordt de kip taai na 30 minuten, maar dit gebeurd niet als je kippenbout filet neemt, dat wordt juist heerlijk mals en zacht.

  5. Helaas is het naar mijn smaak erg tegen gevallen het gerechje ik had alles kunnen krijgen wat er in de ingrienten zaten. Maar vond hem te zoet en kleurloos. Helaas

    1. Jammer dat de Tom Kha Kai niet zo lekker was als je had verwacht. Smaken verschillen nu eenmaal. Ik hoop dat je wel andere lekkere recepten op Kookpraat hebt kunnen vinden.

  6. Heerlijke soep. Alle ingrediënten bij Aziatische winkel gekregen ; verse ingrediënten in soep pakket gevonden met paksoi er nog extra bij. Ik heb deze soep
    Met kipfilet gemaakt, maar ook een keer met scampi’s en visboulion . Ipv kruidenzakje heb ik een zeef gebruikt; gewoon voorzichtig in soep laten hangen…koriander bij opdienen soep toevoegen….zalig soepje! Thanx!

  7. Lekkere soep, helaas geen toko in de buurt maar met gember smaakt ook heerlijk, zeker anders en de kleur komt dan ook niet over heen, maar een goede vervanger gezien er altijd verse gember verkrijgbaar is.

    1. Hoi Ellen, de bouillon kun je vervangen door groentenbouillon, de kipfilet door bijvoorbeeld vleesvervanger of tofu. Maar zonder kip is de soep vast ook erg lekker. De vissaus zou je misschien door sojasaus kunnen vervangen, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Ik hoop dat het je zo gaat lukken een vegetarische of vegan variant te bereiden. Succes!

      1. Je kan ook de vega kippen bouillon van bio to day gebruiken en de kipstuckjes van de vegetarische slager die bak ik dan lekker aan en doe ze er later bij dat is mijn vegetarische variant, superlekker!

    2. De kip wordt nooit vanaf het begin toegevoegd dan wordt hij allen maar taai, eerst de kruiden in de bouillon laten koken en dan nadien champions,kokosmelk en kip toevoegen, de coriander wordt pas toegevoegd na het koken bij het opdienen

      1. Zo kan het natuurlijk ook 🙂 Uiteindelijk past iedereen de recepten aan naar zijn eigen gewoontes en smaak, dat is het leuke van koken.

    1. Je maakt een soort zakje van katoen waardoor je ingrediënten niet door de soep gaan, maar de smaak wel goed vrijkomt. Zie het als een theezakje, het is op zich hetzelfde concept.

    1. Hoi Annie, het is ook zeker een heerlijke soep! De kleur komt door de verschillende ingrediënten die erin zitten, samen geeft het deze mooie kleur.

    1. Aangezien wij altijd laoswortel gebruiken durf ik dat niet te zeggen… Ik zou het bij de toko vragen, die hebben veel verstand van de verschillende producten die ze verkopen.

  8. Lijkt me heerlijk, maar in het recept staat eerst dat de laos en het citroengras fijngehakt moeten worden, en verderop in het recept staat dat de laos en het citroengras gebundeld in de bouillon gaan…Niet fijnhakken dus?

    1. Hallo Maaike,

      Je kunt het citroengras wel fijnhakken, aangezien het daarna gebundeld wordt in een stukje katoen. Dat werkt dan net als een theezakje.

  9. Klinkt allemaal erg lekker, maar waar koop je citroenbladeren en verse chilipeper ? bij voorbaat dank voor de hulp.

  10. Ik maak 10 liter kippenboullion en daarna deze soep, heerlijk.
    In portie’s voor één persoon vries ik het in en neem het geregeld mee naar mijn werk als lunch.

    1. Hoi,

      heb je dan eventueel het hele recept voor 10 liter. Dan kan ik het ook op mijn werk een keer maken. Komt zeker op. Anders de volgende dag. 🙂

      1. Hoi Mireille,

        Dit recept is voor 4 personen, en dat is dus ongeveer een liter. Je zou het recept x10 kunnen doen. Of anders per aantal personen uitrekenen. Veel succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *