Borsjtsj, Borscht, Borsjt of gewoon Bietensoep
Auteur: www.devoedzamekeuken.nl
Zo’n 20 jaar geleden, toen ik voor het eerst bietensoep maakte, keek iedereen hier maar raar op als ik vertelde wat ik had gegeten. Tegenwoordig ligt dat wel wat anders en kent iedereen die een beetje culinair geïnteresseerd is, dit gerecht uit de Slavische landen wel.
Van zo’n traditioneel recept zijn vele variaties te vinden en te bedenken, maar de basis ingrediënten zijn behalve natuurlijk bietjes, runderbouillon en ui. Deze worden meestal aangevuld met kool en wortel en soms tomaat, paprika of appel. De soep wordt meestal geserveerd met wat zure room of crème fraîche en in Rusland ook vaak met schijfjes hard gekookt ei en augurken.
Een gezond soepje dus met al deze ingrediënten, want alleen bietjes zijn al ware voedingsstoffen bommetjes en een goede bouillon getrokken van rundervlees en botten is ook niet verkeerd. Het schijnt trouwens dat voor de echte borsjtj de bouillon niet met water, maar met kvas wordt gemaakt!
Borsjtsj, Borscht, Borsjt of gewoon Bietensoep
Ingrediënten
- 3 à 4 Bietjes, ongeveer 500 gr.
- 2 sjalotten
- 1/2 Kleine witte kool
- 1 el. Rundervet, kokosolie en/of ghee
- 2 Kleine wortels
- 1 Zoetzure appel
- 1,5 l. Runderbouillon
- 2 Teentjes knoflook
- Keltisch Zeezout
- Peper uit de molen
Om te serveren eventueel:
- Zure room of crème fraîche
- Fijn gesneden peterselie of dille
- Hard gekookte eieren
- Augurken
- 1 Tomaat in kleine blokjes
- 1/2 Paprika in kleine blokjes
- 100 gr. uitgebakken ontbijtspek in reepjes
Werkwijze
- Schrob de bieten schoon, schil ze en snijd ze in dunne reepjes.
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de in reepjes gesneden bietjes toe. Laat zo’n 10 minuutjes koken.
- Pel en snipper de sjalotten en bak deze in het vet tot ze glazig zijn.
- Schil de appel en snijd deze in dunne, kleine plakjes.
- Voeg de appel bij de ui en bak ze even mee.
- Schrap de wortels en snijd deze in dunne plakjes.
- Snijd de kool in dunne reepjes.
- Pel de knoflook teentjes en snijd ze fijn.
- Voeg de glazig gebakken ui met de appel, de wortel en de kool toe aan de bouillon.
10. Laat het geheel zachtjes koken tot de kool gaar is, zo ongeveer 20 minuten.
11. Voeg de knoflook toe en haal de pan van het vuur.
12. Voeg peper uit de molen en keltisch zeezout toe naar smaak.
13. Laat de soep iets afkoelen.
14. Serveer met een flinke klodder zure room of crème fraîche als je daar tegen kunt en eventueel een of meer van de overige serveer suggesties.
Eet smakelijk!
One Response to Borsjtsj, Borscht, Borsjt of gewoon Bietensoep