DE foodblog van Nederland

Dadels passen in een gezond menu

Je eet ze waarschijnlijk niet iedere dag. Dadels worden in gedroogde versie ingedeeld in de categorie gedroogd fruit. Er zijn vele soorten dadels waaronder de medjoul dadels. Deze dadel is in rijpe vorm vrij groot en de vrucht heeft een zoete smaak vergelijkbaar met honing.

Tuttifrutti
Bij gedroogd fruit moet ik altijd denken aan Jan Wolkers met zijn gelijknamige bestseller. Een patiënte die gedurende het ziekteproces alleen nog maar gedroogd fruit wilde eten. Ongetwijfeld betroffen het ook dadels die veelal gedroogd gegeten worden. De dadel wordt gekenmerkt door zijn zachte gerimpelde schil met zacht vruchtvlees. Een verse dadel is sappig en heeft een strakke schil. Het is een mierzoete delicatesse.

Hoge voedingswaarde
Verse dadels hebben een hoge voedingswaarde. Ze bevatten veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Omdat ze veel natuurlijke suikers bevatten worden ze veel gebruikt als een zoetmiddel voor gerechten. Vooral in salades, maar ook voor vleesgerechten kunnen dadels gebruikt worden en natuurlijk ook in nagerechten. Dadels in gedroogde versie verliezen echter aan voedingswaarde en hebben dikwijls een hogere suikerwaarde. Om een teveel aan suiker te voorkomen wordt geadviseerd om het met mate te gebruiken.

Goede stoelgang
Dankzij de vezels worden dadels veel gebruikt bij mensen met constipatie. Dadels zijn dus een probaat middel voor een goede stoelgang. Bij het tegenovergestelde heeft deze vrucht ook een goede werking. Mensen met diarree zijn ook gebaat vanwege de hoge kalium waarde. Vanwege de hoge energiewaarde worden dadels voorgeschreven voor mensen om aan te sterken na bijvoorbeeld een ziekteperiode.

Voedingscentrum
Fruit is sowieso goed. Het voedingscentrum raadt daarom aan om elke dag een portie fruit te nemen waarbij variatie van fruit het beste is. Zij stellen als minimum 200 gram. Het bevordert de gezondheid omdat het preventief werkt voor hart- en vaatziekten.

De dadel is een vrucht van de palmboom. Dadels behoren tot de zogeheten steenvruchten en worden in de winter geoogst. Egypte is verreweg de grootste producent van dadels, maar veel dadels komen uit landen uit Noord-Afrika en de Arabische landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief