DE foodblog van Nederland

Ovenschotel met aardappelen en erwten

Deze ovenschotel is erg simpel en snel te maken. Hierdoor past ie perfect bij een druk gezin dat toch gezond en vers wil eten, maar ook voor een student is dit recept perfect. Zoals je zult zien kun je de hoeveelheden van de ingrediënten makkelijk aanpassen zonder een smaak of textuur probleem te krijgen; erg handig dus om wat restjes op te maken!

Erwten zijn gezond zoals iedereen waarschijnlijk wel weet. Zo zit er, per 100 gram, 6,6 gram eiwit, 4,3 gram vezels, 215 mg kalium, 22 mg calcium en 30 gram magnesium in.

Magnesium is een mineraal dat onder andere lichte stress kan verminderen waardoor je ook beter slaapt. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en er wordt geadviseerd om zo’n 30 à 40 gram per dag te eten. Ook kalium is een belangrijk mineraal, deze werkt het bloeddrukverhogend effect van natrium tegen. Voor sterke botten en een gezond gebit moet je op een dag genoeg calcium binnenkrijgen, ongeveer 1 gram per dag voor een volwassene.

Indien je kinderen hebt die nogal moeite hebben met groenten zou je deze ovenschotel zeker eens moeten proberen. Door de aardappelen maar vooral de kaas en de ham zullen ze de erwten minder proeven maar toch geleidelijk aan de smaak hiervan wennen. Je kunt eventueel de knoflook weg laten aangezien jonge kinderen dit meestal geen fijne smaak vinden.

Ovenschotel met o.a aardappelen en erwten

Ovenschotel met o.a aardappelen en erwten

Ingrediënten voor 3 personen (indien dit als bijgerecht wordt gegeten):

  • 3 aardappelen
  • Erwten (vers indien mogelijk)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook (of wat knoflook poeder)
  • Geraspte kaas (zoveel je lekker vindt)
  • 3 à 4 plakken rauwe ham (of meer als je dat lekker vindt)
  • Zout en peper

 

Bereiding:

1 – Verwarm de oven voor op 200 graden.

2 – Na het schillen snijd je de aardappelen in stukken van zo’n 3 à 4 cm waarna je ze gaar kookt. Ondertussen kun je ook de erwten koken. Het maakt niet uit als één van de twee eerder klaar is en afkoelt aangezien alles de oven ingaat hierna.

3 – Snijd de ui fijn, indien nodig kun je deze ook een paar seconden in een keukenmachine doen. De knoflook kun je persen of fijn snijden. Nu alleen de ham nog in stukjes snijden en dat waren de voorbereidingen!

4 – Neem ongeveer de helft van de aardappelen, prak deze fijn en leg ze onder in de ovenschaal na deze met boter ingesmeerd te hebben. Hierna verdeel je de helft van de ui en knoflook en ook de helft van de erwten, strooi wat geraspte kaas over de schotel en eventueel wat zout en peper. Begin hierna weer met een laag aardappelen.

5 – Om de ovenschotel af te maken strooi je nog wat kaas over de laatste erwten en natuurlijk de rauwe ham. Nu kan de ovenschotel voor zo’n 15 à 20 minuten de oven in (afhankelijk van de diepte van je schaal).

Ovenschotel met o.a aardappelen en erwten

Ovenschotel met o.a aardappelen en erwten

 

variaties:

In plaats van gewone aardappelen kun je ook zoete aardappelen gebruiken, dit geeft gelijk een heel andere smaak. Natuurlijk kun je de kaas nemen die je zelf lekker vindt, zelfs een Franse kaas als Reblochon of bijvoorbeeld geitenkaas zullen hier goed bij passen.

Indien je vegetarisch eet kun je natuurlijk de rauwe ham weg laten en toch nog een heerlijke ovenschotel hebben.

Een tip voor het voorgerecht: Deze heerlijke en gezonde amuse-bouche! En als er nog plaats is voor een toetje, probeer dan dit lekkere ijs eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief