Ovenschotel met pasta tomaat en mozzarella
Je hebt trek in pasta, maar je wilt hier graag eens een andere twist aan geven. Een ovengerecht is dan ideaal om te maken: het is makkelijk, lekker en een leuke variatie op pasta en lasagne! Je maakt dit gerecht met tomaat en mozzarella. Wil je er wat meer smaak aan geven? Voeg er dan basilicum en Spaanse peper aan toe. Het is ook lekker om er chorizo of merguez aan toe te voegen: doe de plakjes hiervan erin, of leg ze als bovenste laag op het gerecht. Eet smakelijk!
– serveert: 4 personen
– voorbereidingstijd: 15 minuten
– bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
– zeezout
– versgemalen peper
– extra vierge olijfolie
– 1 witte ui, gepeld en fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
– 1,5 kilo rijpe tomaten of 3 blikken van 400 gram gepelde tomaten
– 1 of 2 gedroogde Spaanse pepers, verkruimeld
– een handvol verse basilicumblaadjes
– 1 eetlepel rode wijnazijn (optioneel)
– 400 gram pipe rigate
– Parmezaanse kaas, geraspt (4 handen vol)
– 3 bollen mozzarella
Benodigdheden
– keukenmachine, blender of staafmixer
– braadslee, pan of schaal van aardewerk
– schuimspaan of zeef
– kom
Ovenschotel met pasta tomaat en mozzarella
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een grote pan water op het vuur.
2. Giet een flinke scheut extra vierge olijfolie in een pan op laag vuur en laat daar de ui, knoflook en pepers ongeveer 10 minuten zacht in bakken tot ze zacht, maar nog niet gekleurd zijn.
3. Als je verse tomaten gebruikt, haal hier dan eerst met de punt van een mes de kern uit. Leg ze vervolgens 40 seconden in kokend water tot het vel los begint te komen.
4. Schep ze met een schuimspaan of zeef uit de pan en zet de pan van het vuur.
5. Doe de tomaten in een kom, spoel ze af met koud water, trek de velletjes eraf, knijp de zaadjes eruit en hak het vruchtvlees in stukjes.
6. Doe de stukjes tomaat met een beetje water bij de knoflook en de uitjes in de pan.
7. Breng het mengsel aan de kook en laat 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
8. Pureer vervolgens in een keukenmachine of blender tot een gladde saus. (Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.)
9. Snipper de basilicum in de saus en breng die op smaak met peper en zout en een klein scheutje rode wijn azijn.
10. Wanneer de gepureerde saus goed op smaak is, zet je de pan met water weer op het vuur.
11. Doe – zodra het water kookt – de pipe rigata erin en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
12. Laat ze uitlekken en vermeng ze met de helft van de tomatensaus en een handje Parmezaanse kaas.
13. Pak nu een braadslee, pan of schaal en vet die in met een beetje olijfolie.
14. Leg een laagje pasta in de schaal, dan wat tomatensaus, een handvol geraspte kaas en een in plakken gesneden bol mozzarella.
15. Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig met een flinke laag kaas.
16. Zet de schaal 15 minuten in een hete oven, of tot de bovenkant van het gerecht goudbruin en krokant is.
Geniet nu van uw heerlijke ovenschotel met pasta tomaat en mozzarella.
One Response to Ovenschotel met pasta tomaat en mozzarella