Afgelopen week hebben wij zelf tapas gemaakt. Het leuke van tapas is dat je allerlei soorten ingrediënten kunt gebruiken, heb je bijvoorbeeld zin in vlees, maar ook wel in vis…..Dan zijn de tapas ideaal, aangezien je van alles wat kunt maken. Wat hebben wij gemaakt?
Zelf Tapas maken
- Stokbrood met bruchetta spread
Voor de bruchette spread heb je nodig:
– 250 ml creme fraiche
– 2 eetlepels olie (extra vierge)
– grote eetlepel sambal
– 5 eetlepels bruchetta kruiden (verkrijgbaar bij o.a. Xenos)
Doe de bruchetta kruiden in een kommetje, meng dit aan met 2 eetlepels olie. Goed roeren. Daarna voeg je de creme fraiche toe. Even mengen. Als laatste een schep sambal door deze mix mengen. Alles goed door elkaar roeren en klaar! - Makreelsalade (ook lekker voor op stokbrood of toast)
– Bakje makreel in olie of verse makreel
– 2 eetlepels mayo
– teentje knoflook
– halve ui in kleine stukjes
– zout en peper
Snij de uien in kleine stukjes, doe dit ook met de knoflook. De makreel fileren (indien hij vers is) en dit mengen met 2 eetlepels mayonaise. Naar eigen smaak zout en peper toevoegen.
- Biefstuk met champignons
– Beetje peterselie
– 1 teentje knoflook
– 2 biefstukken
– Bakje champignons
– Ui
– Zout en peper
Snijd de champignons in partjes, bak deze met een beetje zout en peper. Voeg na enkele minuten de ui toe en bak dit even mee. Snijd ondertussen de biefstuk in kleine stukjes en hak de knoflook. Als laatste voeg je de biefstuk en de knoflook toe en bak dit een mee. Naar eigen smaak zout en peper toevoegen.
- Geitenkaas met honing en walnoten
– Plak ronde zachte geitenkaas of camembert
– Honing
– Walnoten of peacan noten
Snijd de camembert of ronde zachte geitenkaas door midden zodat er 2 ronde plakken ontstaan. Doe enkele peacan noten of walnoten op de geitenkaas en giet er een beetje honing over. Leg ze in een ovenschaal en doe ze ongeveer 10 minuutjes in de oven op 180 graden.
- Kip pesto met parmaham en mozarella
– 2 kipfilets
– 100 gram parmaham
– 4 eetlepels groene pesto
– 1 bol mozarella
– zout en peper
Oven even voorverwarmen op 200 graden. Kip snijden in redelijk grote stukken van 3×3 cm. De stukjes kip snijd je net niet helemaal doormidden, klap de kipstukjes open en besmeer ze met pesto, zout en peper. Vervolgens snijd je de mozarella in ongeveer net zulke grote stukken als de kip. Leg de mozarella bovenop de kip en de pesto en klap de kip stukjes dicht. Wikkel deze kip hapjes in de parmaham. Alle kip stukjes even in de ovenschaal leggen en laat ze ongeveer 20 minuten garen in de oven op 200 graden. Wel even controleren of de kip gaar is van binnen.
- Gehaktballetjes met kaas en mosterd
– 500 gram gehakt
– 2 teentjes knoflook
– 1 eetlepel sambal
– 100 gram geraspte kaas
– zout en peper
– 2 eetlepels franse mosterd
Voeg aan de gehakt 2 geklutste eieren toe en kneed het goed. Voeg paneermeel toe (een paar handjes vol) en kneed nogmaals. Hak de knoflook in kleine stukjes en voeg deze toe. Neem een eetlepel sambal (of meer, hangt er vanaf hoe pittig je ze wilt hebben), 2 eetlepels Franse of Groninger mosterd en meng dit door het gehakt. Als laatste voeg je de geraspte kaas toe. Dit geheel goed kneden zodat alles goed verdeeld is. Kleine gehaktballetjes van draaien en even alle kanten goed aanbakken. Daarna nog ongeveer 15 minuten op zacht vuur laten braden.
- Garnaaltjes in knoflook
– 100 gram roze garnalen
– Olijf olie
– 4 teentjes knoflook
– zout en chili peper
Maak een kommetje met olijfolie en voeg hieraan toe 4 teentjes gehakte knoflook, zout en chilipeper. Laat de garnalen hierin marineren. Na een uur of 3 marineren kun je de garnaaltjes opbakken, ongeveer 4 minuten.
Dat wordt smullen. Vis, vlees, kaas, groente! En natuurlijk zijn allerlei variaties mogelijk. Eet smakelijk!