Auteur: Puck
In de supermarkt vond ik een klein beenhammetje, dat niet meer woog dan 650 gram.
De bereidingswijze stond op de verpakking aangegeven en daar heb ik toen een eigen draai aan gegeven en heb mijn “geheime wapen” erop los gelaten.
Dat geheime wapen heb ik altijd paraat staan.
Ik maak namelijk altijd een mengsel van verschillende kruiden en specerijen en dat doe ik als volgt.
1 verkruimeld blokje kippenbouillon van Maggi
½ tl zeezout
½ tl witte peper
½ tl zwarte peper
½ tl marjolein
½ tl rozemarijn
½ tl laurierpoeder
½ tl komijn
½ tl knoflookpoeder (mag best ook iets meer)
1 tl droge selderij
1 tl uienpoeder
1 tl paprikapoeder
een mespuntje mosterdpoeder
Beenham met uiensaus
Natuurlijk kan hiervan naar dezelfde verhoudingen of ook naar eigen smaak een grotere voorraad worden gemaakt, die bewaard wordt in een goed af te sluiten potje.
Het beenhammetje heb ik met dit mengsel ingewreven en dat 10 minuutjes in folie verpakt laten liggen.
Daarna in het kleinste soep/braadpan van Kitchen en More snel dicht geschroeid met olijfolie en een klont boter.
Na het vuur getemperd te hebben liet ik het zachtjes verder pruttelen volgens de de bereidingswijze, nl. 10 minuten per ons vlees, dus dat was in dit geval iets meer dan een uur.
Geen water toevoegen, en het deksel een beetje schuin op de pan.
Om het half uur het vlees keren.
Toen heb ik drie middelgrote uien geschild, in parten gesneden en die het tweede half uur mee laten sudderen.
Dan kan het vlees uit de pan om het even te laten rusten vóór het aansnijden. anders lopen de sappen eruit.
Naar believen iets van de bovendrijvende olie afscheppen,
Even de staafmixer er in en dan kun je ervoor kiezen om de plakken vlees bij het uienprutje nog even te warmen,
of bij het opdienen de uiensaus er overheen te scheppen.
Heel lekker bij schelpjespasta en spinazie met room, die zich met plezier in de schelpjes nestelt.
Puck