Bloemkool “brood” of pizza

Bloemkool brood

Inhoudsopgave

Voor mensen die een koolhydraat arm dieet volgen of gluten moeten vermijden is het niet altijd makkelijk om een vervanger te vinden voor brood of pizza bijvoorbeeld. Met dit recept maak je een soort van kaas brood met bloemkool, gluten vrij dus.

Dit recept is lekker als voor- of bijgerecht en ook nog eens gezond. Zoals je in het recept kunt lezen kun je best veel kanten op qua kaas en ander « beleg », je kunt zelf je eigen glutenvrije pizza maken!

Dit recept is vegetarisch, maar je kunt eventueel vlees zoals ham of chorizo toevoegen.

Ingrediënten voor 1 « brood » (Bijgerecht voor 2 personen):

  • 250 à 300 gram bloemkool
  • 1 ei
  • 100 gram kaas
  • Knoflook (poeder of fijngehakt)
  • Zout en peper
  • Eventueel andere kruiden naar smaak

Neem kaas die goed smelt, zoals Mozzarella bijvoorbeeld. Op de foto’s is gebruik gemaakt van Emmental en Port Salut. Voor wat extra smaak kun je ook wat roquefort of soortgelijke kaas toevoegen.

Bereiding:

1 – Verwijder de stam en de bladeren van de bloemkool. Kook de bloemkool zoals je gewend bent in ongeveer 20 minuten gaar.

2 – Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.

3 – Verwarm je oven voor op 180 graden.

4 – Neem een handmixer, keukenmachine of kaasrasp en maak de bloemkool zo klein mogelijk, het moet een beetje op rijst gaan lijken.

5 – Meng de fijngemaakte bloemkool met 1 ei, 30 à 40 gram kaas, een beetje knoflookpoeder of verse fijngehakte knoflook, wat zout en peper en eventueel kruiden zoals oregano.

6 – Neem nu je « deeg » en maak hiervan een plak van ongeveer 1 cm dik op bakpapier (eventueel ingesmeerd met wat boter aangezien dit nogal kan blijven plakken). Na ongeveer 15 minuten in de oven heb je een mooi goudbruin resultaat.

 

Bloemkool brood gaar
Bloemkool brood gaar
Bloemkool deeg
Bloemkool deeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 – Wanneer je bloemkool « brood » goudbruin is bestrooi je deze met de rest van de kaas. Je kunt dezelfde als in het deeg gebruiken, of voor een andere gaan, het is maar net wat je lekker vindt. Zet dit nu weer in de oven tot dat alle kaas goed is gesmolten. Let wel op dat de randen van het « brood » niet beginnen te verbranden.

8 – Serveer warm als bijgerecht of als een hapje vooraf.

Tip: Maak een vierkante of rechthoekige plak en snijd deze, wanneer gaar, in vierkantjes om te serveren op een feestje of voor een lekkere gezonde hap voor bij de tv.

Tip 2: Je kunt ook je eigen pizza maken op deze manier! Volg het recept hierboven, maar in plaats van alleen kaas kun je ook andere ingrediënten toevoegen bij stap 7; denk aan groenten, ham…

Bloemkool brood
Bloemkool brood

 

Populaire blogs

Mijn winkel tips

Bij online kookwinkel Kitchen&More vind je alles voor het bereiden en presenteren van je gerechten en het creëren van gezelligheid. Bestel je voor 20:00, dan kan je morgen al genieten. Meer dan 3000 tevreden klanten geven Kitchen&More gemiddeld een 9,2.

Nieuwe blogs

6 reacties

    1. Het zal nooit zo krokant worden als brood of pizza deeg aangezien ei en bloemkool zacht blijven. Als je het toch wat krokanter wil kun je eventueel wat paneermeel (broodkruimels) toevoegen in de mix. Hoe beter je de bloemkool uit laat lekken (eventueel in een kaasdoek), hoe droger je eindresultaat zal zijn, het wordt echter nooit zo droog als brood.

    1. Beste Ruth,

      Door een extra ei zal het “deeg” te vloeibaar worden. Ik zou het proberen zonder kaas, de rest gewoon hetzelfde houden. Je kunt eventueel iets meer bloemkool toevoegen, hierdoor zal het deeg steviger zijn en zal het denk ik niet uit elkaar vallen.

      Mvg, Anique

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *