Halloumi kaas

Inhoudsopgave

Wat is Halloumi Kaas?

Is een Cypriotische kaas (Griekse kaas). De kaas is vooral bekend door de goede bak en gril eigenschappen. De kaas smelt niet zo snel in de pan en krijgt een mooi bruin korstje.

Hoe ziet Halloumi Kaas eruit?

De kaas ziet eruit als een witte verse kaas in een blokvorm. Het uiterlijk is te vergelijken met dat van Fetakaas. De structuur van de kaas ligt tussen fetakaas en mozzarella in. Het wordt verkocht in rechthoekjes. De kaas heeft het elastische van mozzarella maar het stevige van fetakaas, maar dan veel minder brokkelig. Deze kaas wordt gauw bruin en is ideaal voor de BBQ. In Lissabon noemen ze deze Halloumi kaas ook wel de kebabkaas! De kaas is vaak vacuüm verpakt.

Welke smaak heeft Halloumi Kaas?

Halloumi is een romige kaas die wat rubberachtig aanvoelt. Ongebakken lijkt de kaas een beetje op taaie fetakaas, maar gebakken of gegrild krijgt de kaas een heerlijk krokant korstje, terwijl hij van binnen lekker zacht en iets taai blijft. Halloumi is een stuk minder zout dan fetakaas. Mocht je de kaas alsnog te zout vinden dan kan je de kaas even weken in lauwwarm water om het restant zout eraf te weken.

Halloumi kaas bakken:

De kaas wordt meestal gebakken of gegrild en kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden, van salade tot broodje pita, van een BBQ spies tot in combinatie met watermeloen of varkensvlees.  Maar het is ook een prima vleesvervanger voor de vegetariërs onder ons. Deze kaas kun je niet goed kruimelen, maar wel in plakjes snijden en bakken met kruiden naar keuze. De kaas wordt vaak geleverd in plakken van circa 200 gram, gevacumeerd. Met een houdbaarheidsdatum van 4 weken.

Halloumi recept:

Met deze halloumi zijn meerdere lekkere recepten te creëren. Een simpel stukje kaas kun je heerlijk kruiden met kerrie bijvoorbeeld. Halloumi is van zichzelf niet hoog op smaak, deze kaas kun je naar eigen wens kruiden.
Binnenkort zal ik enkele recepten plaatsen waarmee de Halloumi heerlijk is.

Hoe wordt Halloumi Kaas gemaakt?

  1. Melk verzamelen:

    • Traditioneel wordt schapen- en geitenmelk gebruikt, maar moderne productie kan ook koemelk bevatten. De melk wordt gezeefd om onzuiverheden te verwijderen.
  2. Pasteurisatie:

    • De melk wordt verwarmd tot ongeveer 70-75°C om bacteriën te doden en de houdbaarheid te verlengen.
  3. Stremmen toevoegen:

    • Stremsel (een enzym dat melk doet stollen) wordt toegevoegd aan de warme melk. Hierdoor scheidt de melk in wrongel (vaste stof) en wei (vloeistof). Dit proces duurt ongeveer 30-40 minuten.
  4. Wrongel snijden en verhitten:

    • De wrongel wordt in blokken gesneden en opnieuw verwarmd in de wei. Dit helpt overtollig vocht te verwijderen en geeft de halloumi zijn stevige textuur.
  5. Persen:

    • De wrongel wordt samengeperst in vormen om het overtollige vocht te verwijderen en een karakteristieke vorm te krijgen.
  6. Koken in wei:

    • De geperste kaas wordt kort gekookt in de warme wei. Dit stapje is uniek voor halloumi en zorgt ervoor dat de kaas later niet smelt bij verhitting.
  7. Zouten en kruiden:

    • Na het koken wordt de halloumi gezouten. Traditioneel wordt hij ook bestrooid met gedroogde munt, wat bijdraagt aan de smaak en houdbaarheid.
  8. Rustperiode:

    • De kaas wordt in zoutoplossing of vacuüm verpakt en enkele dagen tot weken bewaard voordat hij wordt verkocht. Dit proces helpt de smaken zich verder te ontwikkelen.

Waarom is Halloumi uniek?

  • Hoog smeltpunt: Het koken van de kaas in wei verandert de eiwitten, waardoor halloumi stevig blijft tijdens het bakken of grillen.
  • Zoute, licht nootachtige smaak: Dit maakt halloumi een veelzijdig ingrediënt in zowel hartige als zoete gerechten.
  • Traditionele kruiden: Munt is een veelgebruikte toevoeging die een verfrissend aroma geeft en fungeert als natuurlijk conserveermiddel.Deze Gegrilde Halloumi combineert heerlijk bij een malse bavette van het spit.

Populaire blogs

Mijn winkel tips

Bij online kookwinkel Kitchen&More vind je alles voor het bereiden en presenteren van je gerechten en het creëren van gezelligheid. Bestel je voor 20:00, dan kan je morgen al genieten. Meer dan 3000 tevreden klanten geven Kitchen&More gemiddeld een 9,2.

Nieuwe blogs

5 reacties

  1. Als ik haloemie ( de mijne is gemaakt van alleen schapenmelk) bak dan smelt hij ipv een bruin korstej te krijgen. Wat de ik verkeerd? En wat is eventueel een goede wijze om er bv bloem of paneermeel omheen te krijgen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *