Auteur: Puck Lemmens
Zelfs de meest enthousiaste kok kan het te druk hebben of te vermoeid zijn om veel werk te verrichten in de keuken. Dan kan met enige fantasie toch snel iets op tafel gezet worden.
Dat gebrek aan enthousiasme overkomt mij deze week na een lange treinreis.
Daarom besluit ik om me het maar gemakkelijk te maken en iets te verzinnen met wat ik in kast en koelkast vind.
Ik kies dus voor:
Opgepimpte pompoensoep
- 1 literpak pompoensoep van Unox
- 1 pakje verse worst (rundvlees en varkensvlees) van Albert Heijn
- drie of vier peentjes
- 1 Maggi blokje kippenbouillon
- 1 gesnipperd uitje
- takje selderij
- een paar plakjes rauwe ham
Voor de sandwiches:
- bruin sandwichbrood
- pakje rucolablaadjes
- gegrillde achterham van de supermarkt (mag ook rosbief zijn!)
- echte boter of Bertolli roomboter met olijfolie
De worteltjes snijd ik in dikkere plakjes en laat de worst ontdooien in de magnetron.
Dan druk ik het vlees uit de velletjes en draai er kleine balletjes van.
Zet in een klein pannetje een bodempje water op en breng het aan de kook met een bouillonblokje, dan doe ik de worteltjes erin en wat later de balletjes.
Natuurlijk kan ik het ook niet laten om een uitje te fruiten en dat alles doe ik bij de soep, die al zachtjes staat te warmen.
Ondertussen smeer ik een paar boterhammetjes en beleg die niet te zuinig met slagers achterham, nog wat rucolablaadjes en snij het brood in kleine sandwiches.
Nog even de soep proeven… ja dat is beter: het bouillonblokje en de balletjes hebben het enigszins weeïge smaakje van de pompoen opgekrikt; de worteltjes zorgen voor een steviger beet en het uitje geeft dat nèt iets meer effect.
Een scheutje room, een paar blaadjes selderij en wat gesneden rauwe ham maken het helemaal af.
Maar ik laat een ieder vrij om de eigen fantasie vrij spel te geven; dat vind ik zelf zo spannend om te doen.
Daarom heeft mijn gezin nooit gevraagd wat ik ga koken, maar wat ik vandaag ga “friekelen”.
En dat is voor mij vaak ook nog een verrassing.
Puck