Dit soort muffins maak ik best vaak. Ze zijn heerlijk, makkelijk te maken, zeer voedzaam, zonder toegevoegde suikers, goed in te vriezen en al helemaal makkelijk mee te nemen. Zoveel voordelen in 1 muffin! En je kunt eindeloos variëren. Mango/kokos, blauwe bes/limoen of bijvoorbeeld noten/dadel. Deze variant is gebaseerd op de appel-notentaart.
Wat heb je nodig? (12 stuks)
200 gram havermout (fijngemalen)
10 gram bakpoeder
1 theelepel (ceylon) kaneel
1 theelepel kardemom
3 eieren
2 bananen
50 milliliter amandelmelk (andere melk is ook goed)
30 gram rozijnen (geweekt)
1 goudrenet appel (of een andere zure soort)
50 gram gemende noten (ongezouten)
rasp van een halve citroen
amandelschaafsel
muffin papieren vormpjes (optioneel)
Oven, mengkom, muffin bakvorm, Staafmixer (bakje)
Appel notentaart muffins
Zo maak je het!
– Pureer het ei en de banaan samen tot een luchtige massa.
– Snij de appel in kleine blokjes en hak de noten fijn.
– Voeg de gemalen havermout samen met het bakpoeder en de specerijen.
– Giet het bananen mengsel in een mengkom en voeg hier de amandelmelk aan toe. Roer dit door elkaar.
– Voeg dan de stukjes appel, rozijnen, gehakte noten, citroenrasp en het havermout mengsel toe.
– Roer dit allemaal door elkaar tot een mooi beslag.
– Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Goed vol vullen want ze rijzen niet zo heel veel. Als je een siliconen bakvorm hebt is invetten niet eens nodig. Je kunt er ook eerst vrolijke muffin papiertjes in doen. Dit heeft een wat feestelijker effect maar mijn ervaring is dat de halve muffin aan het papiertje blijft plakken als je hem opeet. Dus ik doe het eigenlijk altijd zonder.
– Garneer de muffins met amandelschaafsel en met nog wat extra of achtergehouden appel.
– Zet ze voor ongeveer 18 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Tot dat ze gaar en mooi bruin zijn.
Je kunt ze leuk op tafel zetten tijdens een verjaardag of verpak ze per 2 of 3 in zakjes en leg ze in de vriezer. Super handig om in je tas te stoppen als snack of zelfs als lunch.
Naar mijn mening zijn ze zoet genoeg om zo te eten. Als je iets meer een zoetekauw bent of je er niet wakker van ligt dat ze meer calorieën en suikers bevatten kun je een beetje honing toevoegen aan het beslag. Na het bakken is wat honing eroverheen ook lekker natuurlijk.
Veel bakplezier! En geniet van je Appel notentaart muffins.