DE foodblog van Nederland

Lauwe linzen salade

Auteur: www.visie-in-voeding.nl

Wat zijn linzen?

De linze is een eenjarige en zeker geen onbekende peulvrucht uit Azië en Zuid-Europa. Wat je eigenlijk eet zijn de zaden van de linze-plant. De zaden worden gedroogd verhandeld en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en kleuren. Deze zaden zijn erg gezond, ze bevatten koolhydraten, calcium, Vitamine B, magnesium, kalium en zink. Linzen voorkomen hart- en vaatziekten doordat zij het cholesterolgehalte verlagen. Linzen hebben een nootachtige smaak en zijn vaak goed te combineren met basilicum, koriander of andere verse kruiden. Ook worden linzen vaak gebruikt in salades, pastas of stoofpotjes. Ze zijn gemakkelijk te bereiden door ze 30 minuten te koken in water. Ook zijn ze in blik te koop.

 

Ingrediënten voor de linzen salade:

  • 1 ui
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook
  • 500 gram vast kokende (du Puy) linzen
  • 1 rood pepertje
  • 2-4 laurierbladeren
  • 1 grote schaal gewassen gemengde slasoorten ((en verse kruiden)
  • aceto balsamico
  • zeezout
  • lekkere extra vergine olijfolie
  • 200 gram (schapen-) feta (of uitgebakken spekjes)

Bereiding van lauwe linzen salade

  • Fruit de gesnipperde ui en de fijngesneden knoflook in de olijfolie.
  • Voeg hierbij de afgespoelde linzen en blus het geheel met water (volg de kookinstructies op de verpakking).
  • Hierbij voeg je het pepertje en de laurier en weinig zout toe en gaar dan de linzen op een zacht vuurtje. Laat het water verdampen en roer zo min mogelijk om de linzen bijna droog te krijgen en een heel te houden.
  • In de tussentijd maak je een grote schaal verse gemengde salade van zoveel mogelijk soorten (krop-, eikenblad-, rucola, postelein, spinazie en verse kruiden (basilicum, bieslook, dragon,..)
  • Maak dit op smaak met aceto balsamico en lekkere olijfolie.
  • Serveer de enigszins afgekoelde (of opgewarmde) linzen in het midden van een bord gevuld met de gemengde salade. Garneer met stukjes (schapen) feta, wat versgemalen zwarte peper en nog een sliertje olijfolie.

 

NB:      Dit recept is berekend als voorgerecht voor 6-8 volwassen personen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief