Het oorspronkelijke recept heb ik van mijn Limburgse schoonzuster en van lieverlee heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.
Mijn eigen recept is niet bepaald gericht op gezond, maar heeft het accent op lekker.
Ik denk dat er ontelbare recepten bestaan van de Limburgse koude schotel, in ieder Limburgs huisgezin een ander.
Het staat niemand dan ook niet in de weg om er een eigen gezonde interpretatie aan te geven!
Heerlijk om op een warme zomeravond op het menu te zetten!
Limburgse koude schotel
Ingrediënten
1 kilo aardappelen
of voor het gemak:
een dubbelpak krieltjes van AH
1 grote ui (gesnipperd)
1 grote pot augurken (Kuhne)
1 middelgroot blik zoete mais (Bonduelle)
geraspte wortel uit het koelvak
4 flinke kipfilets
mayonaise
knoflooksaus (Calvé)
kruidenmélange van Maggi
voor de kipfilet
en
2 zakjes Dille salade kruiden
(Knorr Salat Kronung)
schepje rietsuiker
voor de opmaak:
4 of vijf gekookte eieren,
tomaten
augurk
rolletjes ham passen er ook goed bij
Kook de aardappelen (of de krieltjes) gaar en laat afkoelen.
Kruid de kipfilets vóór het bakken met de kruidenmelange, liefst in olijfolie.
Snijd daarna de filets dwars in drie stukken en trek er reepjes van met de vingers.
Snipper de ui, snijd de augurkjes klein.
Meng de zakjes saladekruiden door de aardappelen.
Laat de mais uitlekken, voeg die samen met de geraspte wortel, gesnipperde ui en augurken door de aardappelen heen en voeg knoflooksaus en mayonaise naar smaak toe.
Begin daar maar voorzichtig mee; met teveel is er niets meer aan te doen en toevoegen is natuurlijk geen probleem.
Op het laatst de reepjes kip toevoegen en goed mengen.
PROEF!
Maak het geheel af naar eigen smaak, misschien de helft van het zakje Knorr kruiden erbij en eventueel ook het schepje suiker.
Mijn kleine geheim is: de olie van de gebakken kipfilets er af scheppen en de bruine vloeistof die achter blijft met de aanbaksels nog door het geheel mengen, waarmee de schotel net dat beetje meer body krijgt.
Het opmaken laat ik over aan eigen fantasie.
Laat het u smaken…
Puck