Auteur: www.goedetengezondleven.nl
Als eerste zal ik me even voorstellen. Ik ben Vanessa Bos-Steijn, eigenaar van het platform Goed eten Gezond leven. Vanuit mijn passie voor gezond leven ben ik heel actief aan het koken op gezonde wijze. We willen iedereen in Nederland inspireren om gezonder te leven, door gezonder te eten, meer te bewegen en aandacht te besteden aan een gezonde geest.
Kookpraat heeft mij gevraagd om recepten uit te werken. Helemaal leuk, want zo wordt onze gezonde boodschap nog verder uitgespreid.
Voor deze keer een recept uitgewerkt van een lasagne zonder lasagnebladen, want witte bloem, waarvan lasagnebladen veelal worden gemaakt, is niet gezond. Dit recept bevat een vegetarische variant, want we kunnen ook wel eens zonder vlees. Door de heerlijke smaken, mis je het vlees echt niet.
Groente lasagne is een van mijn favoriete ovengerechten. Ook is het gezin met kinderen fan van de lasagne.
Zelf vind ik het heel handig om bijvoorbeeld op zondagochtend de voorbereidingen te doen als we ’s middags visite krijgen. Dan kun je er gezellig bij blijven zitten op het moment dat de lasagne in de oven staat.
Dit is m.i. de basis waar je veel mee kunt experimenteren. Vervang de mozzarella bijvoorbeeld eens door geitenkaas of voeg wat gehakt door de saus.
Groente lasagne
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 aubergines
• 1 courgette
• 1 grote ui
• 2 tenen knoflook
• 4 pomodori tomaten
• 500 gram tomaten passata
• 2 theelepels honing
• 1 scheut balsamico
• 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
• peper en zout
• 2 bollen mozzarella
• 250 gram geraspte kaas
• olijfolie voor het fruiten van het uitje en het insmeren van de ovenschaal of braadslede
Bereidingswijze groentelasagne
Start met het verwarmen van de oven op 180 graden, als je de lasagne gelijk gaat eten. Daarna kun je het best beginnen met het snijden van de aubergine en courgette in dunne plakken met een groentesnijder of kaasschaaf.
Leg alle plakjes naast elkaar en strooi er wat zout overheen en laat het minimaal een half uur trekken. Dep de courgette en aubergine af na een half uur.
IN de tussentijd kun je verder gaan met snijden, de mozzarella in blokjes, tomaten in plakjes, knoflook en uitjes in zeer kleine stukjes.
Als alle ingrediënten gesneden zijn, kun je de ui en knoflook fruiten in een klein beetje olijfolie. Na een minuut of 3 kun je de passata toevoegen. Zodra het aan de kook is, kun je de Italiaanse kruiden, honing, scheutje balsamico, peper en zout naar wens toevoegen. Laat het geheel 5 minuten pruttelen.
Vet de ovenschaal in en doe er een klein laagje tomatensaus in de schaal en bouw de lasagne op volgens onderstaande volgorde:
• laagje aubergine
• laagje tomaten
• laagje courgette
• laagje mozzarella
• laagje saus
• herhaal deze volgorde nog een keer
Sluit het geheel af met een laagje geraspte kaas. Het geheel mag 60 minuten in de oven.
Eet smakelijk,
Vanessa
Eén reactie
Omdat aubergines en tomaten, waar er in dit gerecht veel van in zitten, nachtschades zijn is dit gerecht helemaal niet gezond.