We weten nu langzamerhand al een heleboel over whisky, maar hoe drinken we whisky nu eigenlijk? Je zou zeggen in een glas, dat is wel zo handig natuurlijk. Bij het nuttigen van een whisky komen ook nog wat dingen om de hoek kijken.
In wat voor glas drink je whisky?
Zelfs in de whiskyglazen zit een verschil. Een whiskyglas kan bijdragen aan de manier waarop je whisky drinkt en aroma’s waarneemt. Ik licht de 2 meest bekende glazen uit.
Glencairn glas- het Glencairn glas is een veelgebruikt glas in Schotland. Dit tulpvormige glaasje zorgt ervoor dat je de whisky mooi kan waarnemen. De aroma’s blijven mooier in het glas hangen door de smalle toeloop. Zo kun je de geuren van de whisky nog beter ruiken.
De Tumbler – de Tumbler is een dikker en breder glas. Vaak zit er in dit glas een werkje verwerkt. De tumbler ligt wat zwaarder in de hand en houdt door zijn brede bovenkant bijna geen aroma’s of geur vast. Dit glas is veruit het meest populaire whiskyglas en wordt vaak gebruikt om een whisky on the rocks uit te drinken. On the rocks betekent dat de whisky wordt gedronken met ijsblokjes.
Hoe begin je aan een whisky?
Wanneer je een whisky voor de eerste keer gaat drinken, kun je deze het beste “neat” drinken. Dit betekent dat je hem puur moet proeven. Op deze manier kan de aroma’s het beste ruiken en proeven. Voor je een slokje van je net ingeschonken whisky neemt, kan je het beste eerst even aan de whisky ruiken. Laat je zintuigen de vrije loop. Wat ruik je? Hoe ziet een whisky eruit? En wat proef je?
Gebruik je zintuigen
Door eerst aan de whisky te ruiken kun je alvast smaken en tonen herkennen. Zo ben je alvast een beetje voorbereid op de smaak. Steek niet meteen je hele neus in het glas, maar pak het subtiel aan. Je zult eerst een sterke alcoholische geur reuken, maar na een tweede of derde keer ruiken zul je herkenbare geuren herkennen.
Wat voor kleur heeft je whisky? De kleur van een whisky kunnen we herleiden naar de rijping van de whisky. Hoe donkerder het vat, hoe donkerder de kleur van de whisky. Een hele donkere whisky kan bijvoorbeeld gerijpt zijn op sherryvaten, maar een lichte whisky kan gerijpt zijn op eikenhout.
Wanneer je het eerste slokje whisky neemt, kan dit erg krachtig zijn. Zeker als het alcoholpercentage van de whisky hoger ligt dan gemiddeld. Op basis van je eigen smaakpallet en voorkeur kan je een beetje water of ijs toevoegen aan de whisky. De kracht van de whisky neemt dan een beetje af.
Hoe smaakt mijn whisky?
De smaken van een whisky kunnen erg verschillend zijn. De verschillen worden meestal veroorzaakt door de afkomst van de whisky, de grondstof of de rijping van een whisky. Smaak blijft een lastig thema, omdat smaak voor iedereen verschillend is.
Een zwaardere, krachtige of geturfde whisky koppelen we vaak aan de smaaktermen : rook, turf, krachtig, intens, chocolade, koffie, zilt en zwaar.
Een soepele en toegankelijke whisky koppelen we vaak aan de smaaktermen: toffee, honing vanille, karamel, en zoetigheid.
Smaakt een whisky dan bijvoorbeeld naar karamelsnoepjes en vanille. Dat kan zeker zo zijn, maar een whisky kan niet zo zoet zijn als een snoepje. Dan komen we uit bij een likeur. We gebruiken deze termen toch om een soort indicatie aan een smaak te geven. Een whisky zal altijd krachtig van smaak blijven, maar deze steekwoorden kunnen wel degelijk een verschil maken in de verwachting en uitzoek van een whisky.
Wanneer drink ik een goede whisky?
Net als de smaak van een whisky is deze beleving voor iedereen anders. Meestal bestempelen whiskydrinkers de Schotse Single Malt als beste whisky. Een Single Malt wordt meestal als exclusiever, veelzijdiger en unieker gezien dan een andere whisky. Een Single Malt is afkomstig van één distilleerderij en deze hebben een vrije keuze in de rijping voor een whisky. Een Blended Malt of Whisky is constanter en wordt vrijwel altijd op dezelfde manier gemaakt. Het is dus een stuk minder uitdagend en heeft vaak een lagere prijs. Vaak wordt er ook beweerd, hoe ouder de whisky hoe beter. Dit is soms zeker het geval, maar een jonge whisky kan ook heerlijk zijn. Het is echt een kwestie van smaak.