Auteur: www.kookboekmamakookt.nl
Bij deze een lekker herfst recept van mama Henriëtte uit Nederland:
Ingrediënten
1 ui
1⁄2 selderijknol (± 200 g)
1 winterwortel (± 175 g)
500 g linzen
3 el olijfolie
125 g gerookte spekblokjes
1 1⁄2 l water
1 flesje bier
3 vleesbouillontabletten
1 laurierblaadje
2 grote tomaten
1 prei
1 Gelderse worst of rookworst 2 el hot-tomatenketchup
1⁄2 el worcestershire saus
zout en zwarte peper
Linzen maaltijdsoep
Pel en snipper de ui. Knolselderij in plakken snijden en dik schillen. Wassen en in blokjes snijden. Wortel schrappen, wassen en in blokjes snijden. In zeef linzen wassen. Verhit de olie in een grote pan.
Spekblokjes in ± 5 minuten zachtjes uitbakken. Voeg dan ui, knolselderij en wortel toe en bak die ± 5 minuten mee.
Erdoor roeren: 1 1⁄2 liter water, bouillontabletten, bier, linzen en laurierblaadje. Breng aan de kook en laat dit ± 30 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Intussen prei schoonmaken. Verwijder lelijk blad en worteltjes, snijd in de lengte in en spoel onder de koude kraan af. Snijd daarna in reepjes. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Worst in plakjes snijden.
Aan soep toevoegen: prei, tomaten, worst, tomatenketchup, worcestershire saus.
Nog ± 15 minuten zachtjes laten koken. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
De volgende dag is de soep nog lekkerder. Eetsmakelijk