Auteur: www.heerlijkdineren.nl
Miso moet je net als zeewier of drop leren eten. Miso heeft een heel andere smaak als alle andere smaken die we gewend zijn. Ze is niet zoet, zout, bitter of zuur. Ze wordt in Japan ook wel ‘umami’ genoemd, de 5e smaak. Een veelgebruikt ingrediënt in een Japans restaurant Breda.
Miso is een mengsel van gefermenteerde sojabonen, zout en soms zijn er andere granen toegevoegd. Elke streek heeft zijn eigen miso. Omdat er zoveel verschillende samenstellingen en rijpingen zijn van miso is ze het voor ons moeilijk in te schatten welke miso hoe smaakt. Globaal kan je aanhouden dat hoe donkerder de kleur van de miso is hoe voller de smaak.
Recept voor 4 personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Ingrediënten:
• 800 gram zalmfilet
• 2 flinke eetlepels Miso
• 2 eetlepels Sake
• 4 eetlepels bruine suiker
• 1½ eetlepel sesamzaad
• 1 eetlepel sesamolie
• 3 eetlepels water
• 2 eetlepels rijstazijn
• 4 eetlepels soja/gember salade dressing
Miso zalm
Bereidingswijze:
Verwarm een oven, met bovengrill, voor op 200°C. Neem een ruime pan met 2 cm water en breng dit aan de kook. Pocheer de vis 2 minuten aan elke kant. Kook ze niet gaar! Leg de vis in een niet te ruime ovenschaal. Hoe groter de de ovenschaal hoe meer marinade er ‘wegbakt’.
Meng in een kom alle andere ingrediënten en giet dit over de vis. Bak de zalmfilet in 15 minuten gaar. Om de bovenkant een mooi bruin kleurtje te geven bak je de Miso zalm nog 5 minuten onder de bovengrill af.
Lekker met witte rijst en een lichte salade.