Oud Hollandse saté / pinda saus, heerlijk met een stokbroodje, bij de kip, met gehaktballetjes, tijdens een barbecue… En het is echt super makkelijk!
Ingrediënten:
3 el koolzaadolie (olijfolie mag ook)
200 ml kokosmelk
3 el pindakaas
1 kleine sjalot
2 à 3 tl Sambal Oelek naar gelang je smaak voor pittig
Knoflook poeder
Witte peper
3 el Ketjap Manis
1el bruine suiker
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een klein steelpannetje en voeg de gesnipperde sjalot toe om deze even te fruiten
- Voeg de kokosmelk toe en verhit tot het net niet kookt, blijf ondertussen roeren om de olie en de kokosmelk goed te laten mengen
- Voeg nu de pindakaas toe en roer dit alles goed door. De saus lijkt nog te dun, maar deze wordt snel dikker
- Voeg nu de knoflookpoeder, witte peper, Ketjap, Sambal en bruine suiker toe en zet het pannetje op een sudderplaatje om aanbranden te voorkomen
Blijf nog 2 minuten alles goed doorroeren en de pinda saus is klaar!
Variaties:
Naar gelang je smaak meer of minder sambal gebruiken.
In plaats van pindakaas kun je ook gewone pinda’s gebruiken en deze in een keukenmachine vermalen. Dit maakt de saus echter wel zouter van smaak.
Bereidingstijd: 5 minuten