Auteur: www.pizza.nl
Prosciutto di Parma (parmaham) is gedroogde, rauwe ham, die uit de Italiaanse provincie Parma komt. Parmaham heeft een beschermde naam, doordat de ham aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Deze ham is dan ook een heel bijzonder! Zo wordt de ham op een bepaalde manier gemaakt, waardoor deze een zoete, milde smaak heeft. Heerlijk op pizza, broodjes en in salades!
– serveert: 4
– voorbereidingstijd: 10 minuten
– bereidingstijd: 20 minuten
Pizza Prosciutto di Parma
Ingrediënten
- mix voor pizzadeeg, of een kant-en-klare pizzabodem
- tomatensaus (eventueel uit de mix)
- 4 grote (tros)tomaten, in schijfjes
- 2 mozzarellabollen (bij voorkeur van buffelmelk), in plakjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 75 g rucola
- 70 g parmaham (ongeveer 8 plakken)
- 1 el vlokken Parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde oregano
- olijfolie (extra vergine)
- peper en zout (naar smaak)
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Leg bakpapier op de ovenplaat, of vet deze in met een beetje olijfolie.
3. Leg het pizzadeeg op een werkblad en rol zo dun mogelijk uit tot een grote, ovale vorm.
4. Leg het pizzadeeg op de ovenplaat en maak een opstaande rand.
5. Smeer de tomatensaus uit de mix voor de helft over het deeg.
6. Beleg de pizza met de schijfjes tomaat en de plakjes mozzarella.
7. Bestrooi de pizza naar smaak met peper, zout en oregano.
8. Besprenkel met een beetje olijfolie.
9. Smeer de opstaande rand ook in met een beetje olijfolie.
10. Bak de pizza in de voorverwarmde oven ongeveer 15 tot 20 minuten, totdat de pizza goudbruin is en de mozzarella gesmolten is.
11. Leg de parmaham op de pizza, strooi er een beetje rucola overheen en dien op.