Auteur: www.kookboekmamakookt.nl
Julia van den Born
Julia’s moeder kwam vanuit Surabaya (Oost-Java) naar Nederland in 1957. Julia is geboren in Groningen. Ze werkt op een Kinderdagcentrum voor kinderen met een beperking. Julia is moeder van twee zoons (een tweeling) en een dochter.
‘Mijn moeder heeft vroeger eens een prijs gewonnen met haar kookkunsten. Ik wil samen met mijn man nog alle gerechten van mijn moeder leren. Vroeger vond ik het niet leuk om Indonesisch te leren koken, want mijn moeder kon het altijd beter en ze was erg kritisch. Ik heb deze gerechten uitgekozen vanwege de mooie kleuren.’
Sateh Babi of Sateh Ajam
– Sateh van varkensvlees of kip
1 kg varkensvlees of kipfilet 4 sjalotjes of 3 uien 5 teentjes knoflook bouillonblokje 1 stukje djahe (gember) van 5 cm 1 stukje laos van 3 cm 1 tl ketumbar 1 tl asem of beetje azijn stukje gulah djawa of 2 tl suiker flinke scheut ketjap 1/3 stukje roomboter
Snijd het vlees in blokjes. Wrijf in een vijzel de gesneden uien, knoflook, bouillonblokje, djahe, ketumbar, laos, asem en gulah djawa fijn. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de kruiden en de ketjap toe. Roer goed door elkaar en meng dit met het vlees. Laat het vlees een uur marineren. Rijg de sateh aan stokjes. Prik ze er in de lengterichting op, dan wordt het vlees eerder en gelijkmatiger gaar. Bak de sateh op de barbecue, in de oven of op de grillplaat.
Als je niet genoeg tijd hebt om de satehsaus helemaal zelf te maken, heb ik deze oplossing om kant en klare satehsaus zo lekker mogelijk te maken. De smaak is bijna identiek.
Meng een pakje satehsaus met gebakken uitjes, een beetje ketjap, citroensap en 2 teentjes geperste knoflook in een steelpannetje met water en laat het warm worden. Goed blijven roeren zodat het niet aanbakt.
Tip: Laat de satehstokjes eerst weken in water. Dan splitten ze niet als je het vlees er aanrijgt en er afhaalt.